Safe Harbor ongeldig volgens Yves Bot, de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie

23 sep 2015 Safe Harbor ongeldig volgens Yves Bot, de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie

Volgens Yves Bot, de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie, worden de persoonsgegevens van Europeanen onvoldoende beschermd in de VS, althans zo schreef de advocaat-generaal aan de hoogste Europese rechtbank.

Het advies van Bot is niet bindend, maar vaak volgen de rechters van het Hof wel de adviezen van hun advocaat-generaal. Een definitieve uitspraak wordt over enkele maanden verwacht.

Safe Harbor

In het zogenoemde Safe Harbor-verdrag is geregeld dat Amerikaanse bedrijven ook Europese persoonsgegevens in hun eigen land mogen opslaan, hiervoor dienen zijn wel aan te geven dat zij aan enkele voorwaarden voldoen. Het feit dat de Europese Commissie vindt dat de VS voldoende waarborgen biedt om persoonsgegevens te beschermen, doet niet af aan de macht van nationale toezichthouders, schrijft Bot. Zij kunnen alsnog voorkomen dat gegevens naar de VS worden gestuurd.

Bovendien is een beschikking van de Commissie, waarin wordt vastgesteld dat de VS inderdaad voldoende waarborgen biedt, volgens Bot ongeldig. Volgens hem is gebleken dat in de VS “op grote schaal” persoonsgegevens worden verzameld door de overheid, zonder dat Europese burgers voldoende rechterlijke bescherming krijgen.

Aanleiding is Max Schrems, een Oostenrijkse student

Het advies is uitgebracht in een zaak tussen de Oostenrijkse student Max Schrems en Facebook. Schrems wil dat de Ierse privacywaakhond onderzoek doet naar gegevensbescherming in de Verenigde Staten, maar vanwege het Safe Harbor-verdrag weigerde de Ierse waakhond een onderzoek te starten.

Volgens Schrems blijkt echter uit de onthullingen van Snowden dat Europese gegevens in de VS niet veilig zijn. Hij wilde dat wordt onderzocht hoe de VS met Europese gegevens omspringt, en of de Ierse waakhond überhaupt nog wel rekening moet houden met het Safe Harbor-verdrag. De Ierse Hoge Raad verwees de zaak door naar het Europees Hof.

Gevolgen

Als het advies van Bot door het Hof wordt overgenomen, heeft dat grote gevolgen voor Amerikaanse internetbedrijven. Het CBP zou dan bijvoorbeeld kunnen beslissen dat gegevens van Nederlanders niet meer in de VS mogen worden opgeslagen. Bedrijven als Facebook en Google zouden er dan voor moeten zorgen dat die gegevens op Europese servers blijven staan. Het zou dan ook onzeker zijn of Amerikaanse autoriteiten in strafzaken nog gegevens van Europese burgers kunnen opvragen.

Zie ook Schrems vs Data Protection commssioner just got a lot more interesting (engelstaling)

1193 Totaal 1 Vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *