Twitter aangeklaagd wegens inbreuk op privacy

22 sep 2015 Twitter aangeklaagd wegens inbreuk op privacy

Wellicht was het u reeds opgevallen: Twitter vervangt website adressen door een verkorte versie van het adres. Zo wordt http://bintelligent.nl/privacy/privacy-by-design-7-principes-van-pbd/ bijvoorbeeld verkort tot http://t.co/DZowM3Ulyp. Op deze wijze kunnen toch vrij eenvoudig lange webadressen opgenomen worden in een Tweet zonder dat het maximum van 140 karakters wordt overschreven. Handig dat twitter dit doet, zo hoeft met niet zelf een zogenaamde url-shortener zoals  https://goo.gl/ te gebruiken. Maar heeft Twitter wel het recht om ook privé berichten (direct messages) te scannen en URL’s aan te passen?

Twitter aangeklaagd

In America vinden ze van niet en zijn ze een zogenaamde ‘class action lawsuit’ gestart. De rechtszaak vertegenwoordigd 2 groepen: Iedere amerikaan die ooit een privé bericht heeft ontvangen, en iedere amerikaan die ooit een privé bericht heeft verstuurd. De gevraagde schade vergoeding bedraagt $100 per dag voor iedere gebruiker waarvan de privacy geschonden is.

De volledige aanklacht is te lezen via deze link (enkels talige pdf).

Privé berichten twitter en financieel gewin

twitter-aangeklaagd-prive-bericht-verzendenHoewel twitter aangeeft ‘privé bericht verzenden’ worden deze door Twitter gescand en indien een link aanwezig worden de berichten dus gewijzigd. Door het vervangen van de link kan Twitter het klikgedrag volgen en dit gebruiken om meer geld te vragen aan adverteerders. Het ‘lezen’ van de privé berichten is volgens de aanklager een overtreding van Electronic Communications Privacy Act en van de  California’s privacy law. 

Twitter vindt dat de aanklacht ongegrond is

Twitter reageert zelf met “We believe these claims are meritless and we intend to fight them“. Omdat het scannen van de berichten geautomatiseerd gebeurt wordt dit vergeleken met spellingscontrole of het scannen op keywords door GMail. Echter er is één belangrijk verschil: Indien een link in het bericht staat wijzigt Twitter deze door een ingekorte link en dit stelt hen vervolgens in staat om het klik gedrag in kaart te brengen.

Wordt vervolgt..

1114 Totaal 1 Vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *