Overeenstemming over de EU-VS Data Protection Umbrella Agreement

8 sep 2015 Overeenstemming over de EU-VS Data Protection Umbrella Agreement

EU-commissaris Věra Jourová over de EU-VS Data Protection Umbrella Agreement

Brussel, 8 september 2015

Ik ben erg blij dat we vandaag de onderhandelingen met de VS hebben afgerond met de VS over de hoge data protectienormen over de samenwerking bij de rechtshandhaving tussen EU en VS.

Nauwe samenwerking tussen de EU en de VS om criminaliteit en terrorisme te bestrijden is van cruciaal belang om de Europeanen veilig te houden, echter alle uitwisseling van persoonlijke gegevens, zoals strafbladen, namen of adressen, moeten worden onderworpen aan strenge regels inzake gegevensbescherming. Dit is waar de EU-VS Data Protection “Umbrella Agreement” voor zal zorgen. Eenmaal van kracht zal deze overeenkomst een hoog niveau van bescherming van alle persoonlijke gegevens garanderen wanneer deze overgedragen worden tussen wetshandhavingsinstanties over de Atlantische Oceaan. De overeenkomst zal in het bijzonder garanderen dat alle EU-burgers het recht hebben om hun privacy bij Amerikaanse rechtbanken af ​​te dwingen – zoals gevraagd in de politieke richtslijnen van voorzitter Juncker vorig jaar. De afronding van de onderhandelingen over overeenkomst is dan ook een belangrijke stap om het fundamentele recht op privacy effectief te versterken en het vertrouwen in de EU-VS-datastromen te herbouwen.

De tekst van de overeenkomst is vanavond door de belangrijkste onderhandelaars van de Europese Commissie en de Amerikaanse regering afgetekend. Ik kijk nu uit naar de snelle goedkeuring van de Judical Redress Bill door het Amerikaanse Congres, dit zou ons dan in staat stellen om de overeenkomst te ondertekenen en af te ronden.
Ik ben er ook van overtuigd dat we snel in staat zullen zijn ons werk aan de Safe Harbour overeenkomst voor uitwisseling van gegevens voor commerciële doeleinden af te ronden. We blijven samen met onze Amerikaanse collega’s werken aan de laatste details. 

20150908-Finalisation-EU-US-data-protection-Umbrella-Agreement

Originele (Engelse tekst)

Voor meer informatie zie ook de Q&A (Engels)

1143 Totaal 1 Vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *